info@cleanvolt.nl
+31 (0)6 18 55 91 18

Wat doet een omvormer? De werking, voordelen en FAQ!


Cleanvolt Redactie

Heeft u zonnepanelen op uw huis? Dan weet u waarschijnlijk wel in grote lijnen wat een omvormer is. Toch is het handig om hier wat dieper op in te gaan, mocht u ooit tegen problemen aanlopen. Daarom behandelen we in dit artikel het antwoord op de vraag: wat doet een omvormer? Lees vooral verder!

Wat is en wat doet een omvormer?

Een omvormer is een apparaat dat gelijkstroom (DC) omzet in wisselstroom (AC). De omvormer doet dit door gelijkstroom met een lage spanning om te zetten in wisselstroom met een hoge spanning. Dit gebeurt met behulp van een transistor die de stroom zeer snel in- en uitschakelt. De omvormer kan ook de frequentie van de stroom veranderen. 

De omvormer wordt gebruikt in veel verschillende apparaten, waaronder zonnepanelen. De omvormer is een zeer belangrijk onderdeel van veel apparaten omdat hij ze in staat stelt wisselstroom in plaats van gelijkstroom te gebruiken. Dit maakt de omvormer tot een zeer nuttig en veelzijdig apparaat.

Voordelen van het gebruik van een omvormer bij zonnepanelen

De omvormer van uw zonnepanelen heeft vele voordelen. De 7 belangrijkste X voordelen van een omvormer zijn:

  • Een omvormer bespaart (tot 30%) elektriciteit
  • Een omvormer beschermt apparaten tegen spanningspieken
  • Een omvormer levert schone en zuivere stroom
  • Een omvormer maakt geen lawaai
  • Een omvormer wordt geleverd met garantie en uitstekende klantenservice (vraag hier een offerte aan)
  • Een omvormer kan gemakkelijk voor u geïnstalleerd worden
  • Een omvormer is veilig in gebruik en heeft een lange levensduur

De verschillende soorten omvormers

Omvormers worden gebruikt in een verscheidenheid aan toepassingen, van zonnesystemen thuis tot grootschalige commerciële en industriële operaties. Er zijn veel verschillende soorten omvormers op de markt, elk met zijn eigen voor- en nadelen. De meest voorkomende soorten omvormers zijn:

  • Gemodificeerde sinusomvormers: Deze omvormers zijn het meest betaalbare type omvormer, maar ze hebben ook de minste efficiëntie. gemodificeerde sinusomvormers werken door het creëren van een blokgolf die een sinusgolf benadert
  • Zuivere sinusomvormers: Deze omvormers creëren een echte sinusgolf, die efficiënter is dan een gemodificeerde sinusgolf. Zuivere sinusomvormers zijn duurder dan gemodificeerde sinusomvormers, maar leveren betere prestaties
  • Net gekoppelde omvormers: Deze omvormers zijn ontworpen voor gebruik in combinatie met het elektriciteitsnet. Ze voeren overtollige stroom terug naar het elektriciteitsnet, wat kan helpen om de elektriciteitskosten te compenseren. Grid-tied omvormers zijn meestal duurder dan andere typen omvormers, maar ze kunnen na verloop van tijd aanzienlijke kostenbesparingen opleveren

Elk type omvormer heeft zijn eigen unieke voor- en nadelen, dus het is belangrijk om het juiste type omvormer te kiezen voor uw specifieke behoeften. Met zoveel verschillende soorten omvormers op de markt is het gemakkelijk om er een te vinden die aan uw behoeften en budget voldoet. Neem contact op met onze experts om te kijken welk type omvormer het beste bij uw systeem past. 

Wat doet een omvormer

Veelgestelde vragen over omvormers

Wat doet een omvormer? Veelgestelde vragen die hierop van toepassing zijn!

Hoe lang gaat een omvormer zonnepanelen mee?

De gemiddelde levensduur van omvormers ligt tussen de 7 tot 14 jaar.

Kan een omvormer in het stopcontact?

Ja, veel omvormers kunnen rechtstreeks op een stopcontact worden aangesloten, waardoor ze zeer gemakkelijk te gebruiken zijn. Sommige omvormers moeten echter worden aangesloten op het elektriciteitsnet.

Kan een omvormer in brand vliegen?

Theoretisch gezien wel. De omvormer bevat bepaalde printplaten met elektronische componenten erin. Bij een defect of overbelasting zou deze in brand kunnen vliegen. Deze kans is echter wel minimaal.

Kunnen zonnepanelen zonder omvormer?

Nee, zonnepanelen kunnen niet zonder omvormer. De omvormer is nodig, omdat zonnepanelen gelijkstroom opwekken. Dit moet omgezet worden naar wisselstroom die je thuis kan gebruiken, daar is de omvormer voor nodig.

Waar mag een omvormer hangen?

Je kunt de omvormer het beste op een plek hangen waar weinig stof zit en de omvormer haar warmte kwijt kan.

Kan je 2 omvormers plaatsen?

Ja, dat kan. Hiervoor raden we wel aan advies te vragen bij een specialist.

Wat kost een 3 fase omvormer?

Een 3 fase omvormer kost gemiddeld tussen de €900 tot €1.600 (inclusief plaatsing)

Conclusie: wat doet een omvormer

Een omvormer is een essentieel onderdeel van elk systeem voor hernieuwbare energie. Door gelijkstroom (DC) om te zetten in wisselstroom (AC), maken omvormers het mogelijk voor zonnesystemen om verbinding te maken met het net en stroom te leveren aan huizen en bedrijven over de hele wereld. 

Als u meer wilt weten over hoe omvormers werken of hulp nodig hebt bij het kiezen van de juiste omvormer, neem dan contact met ons op. Als u wilt weten of uw omvormer toe is aan vervanging, raden we aan dit artikel eens te lezen. Daar gaan we er dieper op in. Wij beantwoorden graag al uw vragen en helpen u bij het vinden van de perfecte omvormer voor uw zonnepanelen.

Leestijd: 3 minuten

Wat doet een omvormer

Klanten aan het woord

EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN BIJ CLEANVOLT

"Gaan netjes en correct te werk. Mocht het plan onverhoopt anders zijn wordt er goed overlegd. Bij vragen wordt je geduldig te woord gestaan! Van offerte tot uiteindelijke uitvoeren goed geinformeerd. Kortom tevreden!"
- Mevrouw Bok

Spoed service

Met spoed hulp nodig? Bel ons dan via het nummer hieronder.

+31 (0)6 18 55 91 18
Zonnepanelen project in Bleskensgraaf

Specialist in zonnepanelen

Onze diensten

crossmenu